Eind vorige maand publiceerde het Duitse tijdschrift International Politics and Society een artikel op de website waarin China's unieke succesmodel werd gelukt.
"China heeft binnen slechts drie decennia van een arm en geïsoleerd land tot de tweede grootste economie van de wereld ontwikkeld," schreef Gerhard Stahl, voormalig secretaris-generaal van het Comité van de Regio's van de Europese Unie, in het artikel.
"China werd in 2001 een WTO-lid en heeft daarna het proces van liberalisering van de markteconomie geopend zonder de politieke stabiliteit te beschadigen. Dit is een enorme uitdaging voor een land met een bevolking van meer dan 1,3 miljard in zeer verschillende levensstandaards," schreef Stahl.
Verschillende Chinese provincies hebben verschillende beleidsmaatregelen gezien het land groot en divers, merkte hij op.
In speciale economische zones en proefprojecten voegt hij toe, nieuwe ideeën kunnen worden uitgevoerd, staatsbedrijven kunnen geprivatiseerd worden, particuliere bedrijven kunnen worden bevorderd en sommige markten met beperkte toegang kunnen openstaan voor buitenlandse investeerders.